maanantai 24. marraskuuta 2014

Koulutuksen yhteistyö verkostot - Jukka Korpela

Oman alan verkostoyhteistyö

Maa- ja vesirakentamisella luodaan edellytykset yhteiskunnan toiminnalle ja elinkeinoelämälle rakentamalla ja ylläpitämällä maamme infrastruktuuria, johon kuuluvat mm. kulkuyhteydet, vesihuolto-, energia- ja tietoliikenneverkostot sekä erilaiset ympäristö- ja maarakenteet. (infra.ry). Näiden toimijoiden kanssa meidän pitää luoda yhteistyö verkostot jotta saisimme kaikille toimijoille riittävästi työntekijöitä.

Myös toimiminen eri ammattijärjestöjen kanssa yhteistyössä lisää mahdollisuuksia laajentaa yhteistyöverkostoja TTS:llä maarakennusalalle on otettu töihin mahdollisimman laaja- alainen henkilökunta, sitä kautta tulee paljon yritysyhteistyötä. Yritysyhteistyön jatkuva kehittäminen tapahtuu esim. työssäoppimisen seurannan kautta, opiskelijat hakeutuvat tuntemiensa/tuttaviensa yrityksiin joita kouluttaja ei mahdollisesti tunne entuudestaan. Työssäoppimiskäynneillä tulee yrityksen henkilöstö ja toimintatapa tutuksi, jolloin kouluttajan avustuksella samaan yritykseen avautuu mahdollisesti uusia työssäoppimispaikkoja.
Oman urakointitaustan kautta olen oppinut tuntemaan yrityksiä maarakentamisen aloilta ja oppilaiden työssäoppimispaikkoja tiedustelenkin juuri näistä yrityksistä. Haastavaa oppilaiden ohjaamisesta yrityksiin tekee sen, että saisimme määrätynlaisen opiskelijan juuri samanhenkiseen yritykseen. Muuten yhteistyö ei oikein toimi ja opiskelija voi joutua vaihtamaan toiseen paikkaan, huonoimmassa tapauksessa toista tilaisuutta ei opiskelijoille kyseiseen yritykseen enää saada.

Kouluttajalta vaaditaan ammattiosaamisen lisäksi liiketaloudellista osaamista ja asiakaspalveluhenkisyyttä sekä yhteistyötä muiden alan yrittäjien kanssa liittyen eri osaamisalueisiin, kalustoon ja maa-aineksien hankintaan. Maarakennusala on pienyritysvaltaista. Suomessa on yli 7 600 maarakennusalan yritystä, joista 75 prosenttia on yhden miehen yrityksiä. 80 prosentissa yrityksistä työskentelee alle neljä henkeä. Yli 50 henkeä työllistäviä yrityksiä on maassamme alle 50.( koneyrittäjien liitto ry)

Työn teettäjän ja varsinaisen työn tekijän välillä on usein pitkä ketju pää- ja aliurakoitsijoita. Samalla työmaalla työskentelee tavallisesti useita urakoitsijoita. Tämä ketju on se kohta jossa kouluttaja luo suhteita eri yritysten kanssa, helpoiten tämä tapahtuu työmaalla kun juttelemme keskenään omista toimintatavoista ja arvoista, toki suuryritykset ovat hyviä kumppaneita pitemmässä juoksussa, suurempi tarve työntekijöille, isojen yritysten rekrytointi ketju on aika joustamaton, heille juuri oikeanlaisen henkilön löytyminen on hankalaa.
Isoissa yrityksissä on hankeohjelmia opiskelijoiden hankkimista varten, ne ovat osoittautuneet hyviksi verkostoitumisväyliksi, silloin kun yrityksestä ei tunneta ketään entuudestaan.

Minulle varmaankin paras väylä on ollut tutustuminen koneiden maahantuojiin ja konemyyjiin. Maahantuojat tuntevat ja tietävät jokaisen yrityksen Suomessa ja sitä kautta olen oppinut tuntemaan erittäin laajan urakoitsija joukon, sieltä olen löytänyt suurimmalle joukolle opiskelijoistani työssä oppimispaikan. Kun totuudenmukaisesti kertoo opiskelijan valmiudet työelämään, sitä työnantajat arvostavat eniten.
Työpaikka ketju on laaja, aina kulkiessa on seurattava mitä kussakin yrityksessä tapahtuu ”verkostoitumisen mahdollisuus on aina läsnä”

Oppilaitosten välistä verkostoitumista pitäisi minusta vieläkin lisätä, vaikka maarakennusalan oppilaitokset ovat joka vuosi järjestäneet maarakennusalan kehittämispäivät johon osallistuu koko Suomen maarakennusalan opettajat.

Viime vuosina maa- ja vesirakentaminen on kasvanut tasaisesti valtiovallan, kuntien sekä teollisuuden suurten infrastruktuurihankkeiden ansiosta. Pitkällä tähtäimellä maa- ja vesirakentamisen määrän arvioidaan pysyvän vakaana. Rakentaminen keskittyy Etelä-Suomeen ja varsinkin pääkaupunkiseudulle, jossa väestön ja työpaikkojen määrän odotetaan kasvavan seuraavien 10-20 vuoden aikana. Tulevaisuudessa korostuvat tietotekniikan hallinta, hyvä kielitaito ja palvelualttius. Tietotekniikkaa käytetään kaikissa rakennusalan tehtävissä. Jatkossa kaikki rakennusalan tieto voi olla ja liikkua eri osapuolten välillä sähköisenä. Alalla toimivien on tällöin osattava hyödyntää tehokkaasti tietotekniikkaa ja tiedonsiirtoa työssään. Muutoksen näkymät myös meidän verkostoitumiseen liittyen, yhteistyötä myös it- alan suuntaan Nykyiset ammattinimikkeet muuttuvat vähitellen. Erikoisammattimiehet eivät ole häviämässä, vaan samat työntekijät voivat työskennellä työmailla useammissa eri tehtävissä kuin aikaisemmin. He eivät ole enää yhden tehtävän varassa, mikä rakentamisen kehittyessä voi vähentyä tai täysin kadota. Tämä aiheuttaa haasteita myös kouluttajalle kun on laajennettava entuudestaan omaa osaamistaan ja tutustuttava itselle vieraisiin aloihin jotta saisi riittävän laajan verkoston ympärilleen.

Lähteet:

http://www.koneyrittajat.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti